Vlooien

©Trimsalon AlstuBlaft

Vlooien plaatje

U heeft het vast vaker gehoord: 1 tot 5% van de vlooien zit op uw hond, en de rest (95 tot 99%) in huis. Dit klinkt erg onwaarschijnlijk, maar is zeer logisch. Zodra we de ‘logica’ van de vlo snappen, kunnen we ook beginnen hem op de juiste manier te bestrijden. Vandaar begin ik met wat weetjes over de vlo.

De cyclus van de vlo bestaat uit 4 fasen:hond_jeuk

  1. Volwassen 1% op dier
  2. Ei 38% in huis
  3. Larve 50% in huis
  4. Pop 11% in huis

Volwassen vlo
De volwassen vlo zit dus op uw dier. Vlooien springen zelden over, waarom zouden ze? Ze leven op een wandelend buffet! Daarnaast zijn ze ook behoorlijk kieskeurig en vinden zij de bloedgroep van de 1e gastheer het lekkerst.
Het is aannemelijker dat uw hond in een met vlooien besmet gebied is geweest, bijvoorbeeld bij iemand thuis. Ook is het mogelijk dat u zelf vlooien eieren meeneemt onder uw schoenen en zo uw eigen hond besmet.

Eitjes
Een volwassen vlo legt 24 tot 36 uur na zijn eerste bloedmaaltijd eitjes in de vacht. De eitjes zijn eerst plakkerig, maar na 1 tot 6 uur is 80% van de eitjes opgedroogd en vallen ze van de vacht af… In uw huis!
Vlooien leggen gemiddeld 27 eitjes per dag, in gunstige omstandigheden met een piek van 50.
Vlooieneieren komen uit na gemiddeld 5 dagen.
En, laat u niet foppen… Vlooieneitjes zijn wit, de poepjes zwart.

Larve
Daarna wordt het eitje een larve. Deze larve zijn 1 tot 5 millimeter lang, en eten organisch materiaal (onder andere huidschilvers). Ze zijn lichtschuw, dus gaan onder uw parket en plinten zitten, wat het moeilijk maakt ze te bestrijden.
Gemiddeld zijn larven 14 dagen voordat ze zich verpoppen. In gunstige omstandigheden is dit 5 dagen, en in slechte omstandigheden 66 dagen.

Lintworm
Ook zeer belangrijk om te weten is dat deze larven eitjes eten van de lintworm. De vlo is gastheer van de lintworm, maar de lintworm zal pas uitkomen in een gunstige omgeving: in uw hond. Als uw hond vlooien heeft is het belangrijk hem te ontwormen.
Lintworm plaatje

Pop
Hierna gaat de larve zich verpoppen. Deze poppen komen in gunstige omstandigheden uit na 5 dagen, maar bij slechte omstandigheden kunnen ze blijven liggen tot 2 jaar… En kunnen ook in de winter uitkomen door warmte van de kachel en beweging in huis.

Als de vlo in pop status is, is hij alleen nog te bestrijden door middel van verbranding. Oftewel, ze zijn gewoon niet te bestrijden in dit stadium.

Dus…
Al na gemiddeld 2 weken kunnen de eitjes een volwassen vlo zijn geworden, maal 50… En er is een ware vlooienplaag in huis, en elke dag komen er meer bij. De poppen kunnen zelfs na 2 jaar nog uitkomen waardoor de vlo continu bestreden moet worden.

Maar nu het belangrijkste voor de baasjes: hoe bestrijd je ze…?!
Als eerste kunt u de vlooien op uw hond aanpakken.
Hiervoor kunt u een snel werkende pipet geven, of zet hem in bad en gebruik vlooienshampoo (te verkrijgen bij de dierenwinkel of dierenarts).
Na het wassen kunt u uw hond preventief behandelen met een pipet, of vacht spray.

Hou er rekening mee dat de meeste pipetten in de nek zich verspreid via de
talg laag. Die talg laag heeft u er zojuist af gewassen… Dus wacht 24-48 uur, anders verspreid de pipet zich simpelweg niet goed.
Wilt u toch direct preventief behandelen dan kunt u een pil toedienen of behandelen met vacht spray, deze verdeelt u zelf gelijkmatig over de hele hond. Pas hierbij op dat het niet in de ogen of neus komt.

Als u de keuze heeft, kies dan voor een product dat direct een omgevingswerking heeft. Dat betekend dat de vlooien (mochten ze onverhoopt weer terug komen) op uw hond wel eieren kunnen leggen, maar deze niet levensvatbaar worden. Tevens doden deze producten de larven, doordat zij geïnfecteerde huidschilfers van uw hond eten.

StofVlo

Eieren van de vlo kunnen niet tegen hitte. Er wordt ook beweerd dat de eieren niet tegen azijn kunnen, maar dit is zo ver ik weet niet bewezen.
De beste behandeling van uw huis doet u dus met een stoomreiniger, of grondig stofzuigen en hierna direct de stofzak weg gooien. Als u een stofzuiger zonder zak heeft, spoel het opvang compartiment dan goed uit (eventueel met sop) zodat er geen eitjes in achter blijven.

Gooi alles wat in de wasmachine kan erin, zo warm mogelijk en het liefst op 90 graden. Hou hierbij uiteraard rekening dat niet alle was daar tegen kan.

De larven zijn het beste te bestrijden met een omgevingsspray, aangezien de larven onder uw parket gaan zitten waar u (en de stoomreiniger) niet bij kan.

Conclusie: beter voorkomen dan genezen, preventief behandelen is zo slecht niet.

Vergeet ook niet uw hond te behandelen tegen lintworm als hij vlooien heeft, en behandel  tevens uw andere huisdieren (ook al hebben zij geen vlooien). Behandel uw hele huis, want ook al mogen uw huisdieren niet in het hele huis komen is het mogelijk dat eieren, larven of poppen aan uw schoenen zitten. En uiteraard de auto en alle andere plekken waar de hond verblijft.

Ziet u geen vlooien, maar heeft u een vermoeden omdat er zwarte stipjes in de vacht zitten? Dan kunt u deze zwarte spikkels op een keukenpapiertje leggen en nat maken. Als het rood wordt zijn het uitwerpselen van de vlo.

Is er resistentie tegen Fipronil?
Fipronil is de werkzame stof in onder andere Frontline. Er is geen resistentie aangetoond op deze stof. Er wordt wel vaak gezegd dat het middel niet goed zou werken, dat komt zeer waarschijnlijk omdat de omgeving niet goed behandeld is waardoor de vlooien terug komen. Fipronil werkt alleen tegen de volwassen vlooien en heeft geen omgevingswerking. Tevens moeten de vlooien eerst bijten voordat zij de stof binnen krijgen en na deze bloedmaaltijd sterven ze binnen 24 uur. Het kan dus zijn dat u levende vlooien vind terwijl het middel nog werkzaam is.

Kan mijn hond vlooien oplopen in de trimsalon?
Jet Bijen-Veldhoen
Trimsalon / Praktijk voor Huid en Vacht
Paraveterinair, hondentrimster en auteur van talrijke artikelen in honden- en trimvakbladen.

Liefst behandelen trimmers dieren die vrij van parasieten zijn. Er komen echter wel honden die besmet zijn met bijvoorbeeld oormijten of vlooien. Dan is het voor eigenaren goed te weten dat professionele trimmers hun gereedschappen en omgeving adequaat reinigen en desinfecteren. In het geval van vlooien krijgt het dier uiteraard ook een vlooienbehandeling zodat het vlovrij weer mee naar huis kan. Wel moet thuis de vlooienbestrijding worden voortgezet, zowel op het dier zelf als de omgeving. Slechts een klein deel van de vlooienfamilie woont op het dier, de rest huist in diverse ontwikkelingsstadia in kieren en bekleding in huis.

Misschien denkt u wel eens dat uw viervoeter vlooien kan oplopen tijdens de trimbeurt. Er komen tenslotte besmette dieren in de salon, en vlooien kunnen heel ver springen en zo op andere honden landen. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat vlooien zulke kieskeurige eters zijn dat ze alleen het bloed van hun eerste gastheer lusten. Die ongelukkige hond die besprongen wordt nadat de hongerige jonge vlo uit zijn popje komt blijft voor altijd de vaste partner. Een vlo wordt maar een paar weken oud maar moet toch moeite doen bij zijn gastheer te blijven. Als deze jeuk heeft door een vlooienbeet en op zoek gaat naar de boosdoener springt de vlo voor zijn leven. Maar ver kan hij niet gaan, lukt het namelijk niet de gastheer weer terug te vinden dan sterft hij de hongerdood. Een andere hond is geen optie, hij kan daar niet van eten.

Onze huisdieren worden dus niet besmet door overspringende vlooien. Alleen vanuit vloerbedekking of naden, meubels, de omgeving dus, kan een vlooienbesmetting beginnen. Daar zijn dan eitjes uit de vacht gevallen en uitgekomen tot larven. Die worden dan poppen en daaruit ontstaat de hongerige vlo. Deze ontwikkeling duurt weken tot maanden. In trimsalons wordt dagelijks gereinigd en geregeld gedesinfecteerd. Vlooien kunnen dus een zekere dood sterven in de trimsalon en uw huisdier gaat gegarandeerd vlovrij naar huis!

Het is wel raadzaam als uw vriendje vlooien heeft vooral het huis te behandelen. Trimmers geven u graag alle voorlichting.