Copyright © Trimsalon AlstuBlaft
U heeft het vast vaker gehoord: 1 tot 5% van de vlooien zit op uw hond, en de rest (95 tot 99%) in huis. Dit klinkt erg onwaarschijnlijk, maar is zeer logisch. Zodra we de ‘logica’ van de vlo snappen, kunnen we ook beginnen hem op de juiste manier te bestrijden. Vandaar begin ik met wat weetjes over de vlo.
De cyclus van de vlo bestaat uit 4 fasen:
- Volwassen 1% op dier
- Ei 38% in huis
- Larve 50% in huis
- Pop 11% in huis
Een veel gezien beeld als een hond vlooien heeft; hij probeert met alle kracht te jeuken bij de staartaanzet.
De volwassen vlo zit dus op uw dier. Vlooien springen zelden over, waarom zouden ze? Ze leven op een wandelend buffet! Daarnaast zijn ze ook behoorlijk kieskeurig en vinden zij de bloedgroep van de 1e gastheer het lekkerst.
Een volwassen vlo legt 24 tot 36 uur na zijn eerste bloedmaaltijd eitjes in de vacht. De eitjes zijn eerst plakkerig, maar na 1 tot 6 uur is 80% van de eitjes opgedroogd en vallen ze van de vacht af… In uw huis!
Vlooien leggen gemiddeld 27 eitjes per dag, in gunstige omstandigheden met een piek van 50.
Vlooieneieren komen uit na gemiddeld 5 dagen.
En, laat u niet foppen… Vlooieneitjes zijn wit, de poepjes zwart.
Daarna wordt het eitje een larve. Deze larve zijn 1 tot 5 millimeter lang, en eten organisch materiaal (uw huidschilvers onder andere). Ze zijn lichtschuw, dus gaan onder uw parket en plinten zitten, wat het moeilijk maakt ze te bestrijden.
Gemiddeld zijn larven 14 dagen voordat ze zich verpoppen. In gunstige omstandigheden is dit 5 dagen, en in slechte omstandigheden 66 dagen.
Ook zeer belangrijk om te weten is dat deze larven eitjes eten van de lintworm. De vlo is gastheer van de lintworm, maar de lintworm zal pas uitkomen in een gunstige omgeving: in uw hond. Als uw hond vlooien heeft is het belangrijk hem te ontwormen.
Hierna gaat de larve zich verpoppen. Deze poppen komen in gunstige omstandigheden uit na 5 dagen, maar bij slechte omstandigheden kunnen ze blijven liggen tot 2 jaar… En kunnen ook in de winter uitkomen door warmte van de kachel en beweging in huis.
Als de vlo in pop status is, is hij alleen nog te bestrijden door middel van verbranding. Oftewel, ze zijn gewoon niet te bestrijden in dit stadium.
Al met al: na gemiddeld 2 weken kunnen de eitjes een volwassen vlo zijn geworden, maal 50… En er is een ware vlooienplaag in huis, en elke dag komen er meer bij.
Maar nu het belangrijkste voor de baasjes: hoe bestrijd je ze…?!
Als eerste kunt u de vlooien op uw hond aanpakken.
Hiervoor kunt u een snel werkende pipet geven, of zet hem in bad en gebruik vlooienshampoo (te verkrijgen bij de dierenwinkel of dierenarts).
Na het wassen kunt u uw hond preventief behandelen met een pipet, of vacht spray.
Hou er rekening mee dat de meeste pipetten in de nek zich verspreid via de talg laag. Die talg laag heeft u er zojuist af gewassen… Dus wacht 24-48 uur, anders verspreid de pipet zich simpelweg niet goed.
Wilt u toch direct preventief behandelen dan zijn er vacht sprays, deze verdeelt u zelf gelijkmatig over de hele hond. Pas hierbij op dat het niet in de ogen of neus komt.
Als u de keuze heeft, kies dan voor een product dat direct een omgevingswerking heeft. Dat betekend dat de vlooien (mochten ze onverhoopt weer terug komen) op uw hond wel eieren kunnen leggen, maar deze niet levensvatbaar worden. Tevens doden deze producten de larven, doordat zij geïnfecteerde huidschilfers van uw hond eten.
Eieren van de vlo kunnen niet tegen hitte. Er wordt ook beweerd dat de eieren niet tegen azijn kunnen, maar dit is zo ver ik weet niet bewezen.
De beste behandeling van uw huis doet u dus met een stoomreiniger.
Gooi alles wat in de wasmachine kan erin, zo warm mogelijk en het liefst op 90 graden. Hou hierbij uiteraard rekening mee dat niet alle was daar tegen kan.
De larven zijn het beste te bestrijden met een omgevingsspray, aangezien de larven onder uw parket gaan zitten waar u (en de stoomreiniger) niet bij kan.
Conclusie: beter voorkomen dan genezen, preventief behandelen is zo slecht niet.
Vergeet ook niet uw hond te behandelen tegen lintworm als hij vlooien heeft, en behandel uw andere huisdieren ook (ook al hebben zij geen vlooien). Behandel tevens uw hele huis, want ook al mogen uw huisdieren niet in het hele huis komen is het mogelijk dat eieren, larven of poppen aan uw schoenen zitten.
Ziet u geen vlooien, maar heeft u een vermoeden omdat er zwarte stipjes in de vacht zitten? Dan kunt u deze zwarte spikkels op een keukenpapiertje leggen en nat maken. Als het rood wordt zijn het uitwerpselen van de vlo.
Is er resistentie tegen Fipronil?
Fipronil is de werkzame stof in onder andere Frontline. Er is geen resistentie aangetoond op deze stof. Er wordt wel vaak gezegd dat het middel niet goed zou werken, dat komt zeer waarschijnlijk omdat de omgeving niet goed behandeld is waardoor de vlooien terug komen. Fipronil werkt alleen tegen de volwassen vlooien en heeft geen omgevingswerking. Tevens moeten de vlooien eerst bijten voordat zij de stof binnen krijgen en na deze bloedmaaltijd sterven ze binnen 24 uur. Het kan dus zijn dat u levende vlooien vind terwijl het middel nog werkzaam is.