Wat is trimkoorts?

Wat is trimkoorts?

Trimkoorts is hetzelfde als normale koorts met het bijbehorende ziektebeeld. De hond is sloom, gaat zich anders gedragen, hijgt en voelt warm aan.

Het heet trimkoorts omdat de hond ziek wordt door gevolg van de trimbehandeling.

Hoe ontstaat trimkoorts?

De huid is het grootste orgaan van de hond, als dit orgaan teveel wordt gekwetst kan de hond ziek worden. Het is voor mensen te vergelijken met koorts door verbranding, of tattoo koorts. Bij honden met een gevoelige huid of een hond die zich al niet zo lekker voelt kan dat eerder gebeuren dan bij een gezode hond met normale huid.

Bij welke behandelingen ontstaat trimkoorts?

Trimkoorts ontstaat het meest na plukken, bijvoorbeeld als de vacht niet goed plukrijp is of als er verkeerd wordt geplukt. De huid raakt over een groot of geheel deel van het lichaam geïrriteerd, wordt rood en er kunnen pus plekken ontstaan.

Ook kan trimkoorts ontstaan na het uitkammen van vervilte honden. Het ontklitten schaad de huid doordat er flink wordt geborsteld waarbij haren worden uitgetrokken en de borstel soms over de huid schaaft.

Hoe trimkoorts voorkomen?

Breng uw plukhond pas naar de trimsalon als hij goed plukrijp is. Dit is na 6 maanden of soms langer. Als uw hond zelfs dan nog last heeft kunt u uw hond laten strippen wat veel minder belastend is voor de huid. Meer informatie over strippen vindt u hier: http://alstublaft.nl/verschil-plukken-strippen/

Laat uw knip/scheer hond niet vervilten. Borstel en kam hem goed tussen de trimbeurten door. Mocht hij toch vervilten, laat hem dan de volgende trimbeurt kort scheren in plaats van ontklitten.