Het verschil tussen wassen en zwemmen

©Trimsalon AlstuBlaft

Bij wassen en zwemmen is er 1 gemeenschappelijke factor: water. Het grote verschil is dat de trimsalon bij wassen zeep gebruikt (en -voor dit artikel van minder belang- een waterblazer en/of föhn).

De hond heeft een vette talg laag over de waterhondhuid en haren heen. Hierdoor dringt het water na het zwemmen niet door in de haren, en schudden ze het makkelijk van zich af. Denk bijvoorbeeld aan een laagje vaseline waar een druppel water op ligt, de druppel zal nooit de vaseline in trekken omdat dat simpelweg niet gaat.

Zodra er zeep in het spel komt, wordt deze natuurlijke talg laag weg gehaald en openen de schubben van de haar zich zodat opgesloten vuil weg kan. De hond zal dus tot op de huid door en door nat worden, wat bij zwemmen niet het geval is (ze schudden het dan immers zo weer van zich af).

Daarnaast is het ook van belang te weten dat afkoelen gebeurd door verdamping van water/vloeistof op de huid. Zodra dit water opdroogt in de haren (op afstand van de huid), zal de hond daar qua kou niks van merken. Vergelijk het maar met uzelf; als de punten van uw haar nat zijn en u loopt in de koude wind, voelt dat niet koud aan. Terwijl als uw hoofdhuid nat is en u loopt in de koude wind, het fris zal aanvoelen.

Bij wassen is het van belang een conditioner na de shampoo te gebruiken om de haarschubben te sluiten. Dit zorg ervoor dat het haar minder snel klit, minder snel vies wordt en elastischer is. Als er geen conditioner gebruikt wordt is talg de natuurlijke conditioner. Na 24 tot 48 uur is de talg laag over de hele vacht weer herstelt.
GewassenHaar
In bovenstaand plaatje ziet u aan de linkerkant een ongewassen (gezonde) haar: de schubben sluiten mooi op elkaar aan. Aan de rechterkant staan de schubben open door de zeep.

De schubben van het haar lijken op dakpannen. Tussen deze schubben blijft soms wat vuil hangen, en als deze ‘dakpannen’ afbreken (wat nu eenmaal gebeurd als de haar ouder wordt) zal de haar nóg sneller vuil vast houden. Daarbij klit een haar zonder mooie schubben ook nog eens sneller. De haren zullen sneller in elkaar vast haken, omdat de haar niet meer mooi egaal glad is.

Ook klit oud haar sneller als het haar nat is. Oude haren hebben afgebroken, of openstaande schubben waardoor ze zich vol zuigen met water. Zodra er meerdere van deze oude, volgezogen haren naast elkaar liggen kringelen ze in elkaar en krimpen weer in zodra ze opdrogen. Als deze haren niet verwijderd worden, ontstaat er een vilt klit.

Maar geen zorgen, zodra de oude haar loslaat komt er weer een prachtige jonge haar voor terug!

Hou er rekening mee dat de meeste spot-on pipetten (bijvoorbeeld tegen vlooien en teken) die op de huid worden gegeven, zich verspreiden via de talg laag. Het is dan verstandig te wachten tot de talg laag zich herstelt heeft na 24 tot 48 uur.

Kan het kwaad als mijn hond in de regen loopt na het wassen?
Simpelweg; nee. In de trimsalon wordt uw hond na het wassen volledig droog gemaakt. De vacht van uw hond werkt precies zoals hij deed voor de wasbeurt, de wolharen zorgen voor isolatie en de dekharen zorgen ervoor dat regen direct van de vacht af rolt.