Tanden poetsen

© Trimsalon AlstuBlaft

Tandsteen-hond

Links: veel tandsteen en tandplak aanwezig op de tanden. Rechts: schoon gemaakt.

Tanden poetsen, zin of onzin? Toen ik mijn hond kreeg, dacht ik dat tanden poetsen overbodig was en dat het gebit zichzelf schoon zou houden. Niks bleek minder waar. Na  (slechte) gebitten te zien in de trimsalon, keek ik in de bek van mijn eigen hond en wat blijkt: zelfs zij had er last van. Ja, echt last, zelfs het tandvlees was rood ontstoken.

Vanaf dat moment ben ik gaan inzien dat tanden poetsen helemaal geen overbodige luxe is, en zelfs een hoop dierenarts kosten kan besparen. Honden hebben in hun vroege levensjaren vaak nog geen last van het tandsteen, totdat ze ouder worden en het begint te overwoekeren. De dierenarts zal op een gegeven moment in uw hond zijn bek kijken en besluiten dat het nodig is om de tanden te reinigen onder narcose. Iets wat simpel te voorkomen is met tanden poetsen.

Als er niks aan het tandsteen gedaan wordt, gaat het tandvlees ontsteken en kunnen de tanden gaan rotten en uitvallen. Uiteraard is dit voor de hond zeer onprettig en pijnlijk (ook al laten ze het vaak niet merken!) Tevens hebben ze een slechte adem, wat voor de eigenaar onprettig is.

Een ander, minder bekende probleem is dat bacteriën uit de mond ontstekingen kunnen veroorzaken elders in het lichaam. Met name ontsteking van de nieren, lever en hartkleppen.

Het beste kunt u tandsteen dus voor zijn door te poetsen. Overigens hebben sommige honden simpelweg meer last van tandsteen dan andere honden door een hoge pH waarde in de bek of erfelijkheid.

Hoe ontstaat tandsteen?

Eerst ontstaat er tandplak. Dit ontstaat hoofdzakelijk door opgeloste voedselstoffen, slijm dentastix2(speeksel) en bacteriën wat neerslaat op de tanden.

Tandsteen ontstaat doordat calcium en fosfaat in het speeksel reageert met het tandplak  en verhard.

Tandsteen wordt dus onder andere veroorzaakt door speeksel. Als u uw hond eten geeft waarbij hij minder speeksel hoeft aan te maken (bijvoorbeeld vlees), zullen ze over het algemeen genomen minder snel tandsteen krijgen dan wanneer u droog voer (brokken) geeft, waarbij ze veel speeksel moeten aanmaken.

Ook de hardheid van het water heeft een kleine invloed op het krijgen van tandplak/tandsteen, want het beïnvloed de pH-waarde van de mond. Bij hard water zal er eerder tandsteen vormen.

Hoe te poetsen?

Begin altijd rustig aan en met voldoende beloning. Het tanden poetsen moet een leuke ervaring zijn voor uw hond!

U kunt beginnen met eerst simpelweg uw vinger onder de lip te steken en als de hond dit toelaat belonen. Oefen dit net zo lang totdat uw hond hier aan gewend is. Daarna kunt u een tandenborstel of vingergaasje (te verkrijgen bij uw dierenwinkel en dierenarts) gaan gebruiken. Hou het de eerste keren zeer kort, enkele seconden is al voldoende.

Gebruik tevens een tandpasta voor honden, bijvoorbeeld met kip of lever smaak. Vaak vinden honden dat al zo lekker, dat andere beloningen overbodig zijn.