Puppy’s en de trimsalon

Het is van belang dat uw puppy van jongs af aan al rustig aan went aan alle dingen die hij in het dagelijks leven tegen gaat komen. Een belangrijk onderdeel voor de rest van zijn leven is de behandeling bij de trimsalon, daardoor is het fijn als uw pup op jonge leeftijd kennis maakt met de salon en alle handelingen die daarbij horen.

Het meeste geziene ras in de salon is de Maltezer, Shih-Tzu en kruisingen daarvan (boomer). Deze honden worden gemiddeld 12 jaar oud wat betekend dat zij ongeveer 50 keer in hun leven naar een trimsalon gaan. Het is prettig als uw hond dan al van jongs af aan gewend is zodat het voor de rest van zijn leven geen strijd, of stressvolle bedoeling wordt.

Wat kunt u zelf thuis doen om de hond voor te bereiden op de trimsalon?herder-puppy

Borstel en kam uw hond, het liefste op hoogte (bv. op een tafel). Borstelen en kammen zal van nog groter belang zijn in uw hond zijn leven dan de trimbeurt, dus dit is de beste eerste stap om aan te wennen. Begin al een paar dagen nadat u uw pup in huis heeft, de pup zal dan nog geen -of minimale- klitten hebben waardoor het borstelen nog niet als vervelend wordt ervaren, maar meer als een soort van “extra aai aandacht”. Begin altijd met een borstel en kam daarna door met een kam. Pas als de kam moeiteloos door het haar glijdt is uw hond goed uitgeborsteld. Vergeet ook niet de klitgevoelige en moeilijke plekken mee te nemen zoals de oksels, oren, poten, broek en staart.

Raak uw hond op het hele lichaam aan. Leer uw hond rustig aan dat u aan zijn hele lijf mag voelen. Open even het bekje en bekijk de tandjes. Pak het oortje op en kijk in het oortje, als dat goed gaat probeer dan met uw vinger rondom de gehooringang te gaan. Pak een pootje op en bekijk de nageltjes, en als dat goed gaat probeer dan wat te frummelen aan een nageltje. Stop ook uw vinger eens tussen de voetzooltjes, zodat hij daar aan went. Aai uw hond op zijn buikje en de binnenkant van de achterpootjes en til als laatste ook eens de staart zachtjes op. Het zijn handelingen die niet gewoon zijn voor veel honden, maar op deze plekken wordt de hond tijdens een trimbeurt aangeraakt dus het is fijn als ze het al kennen.

Laat uw hond wennen aan waterdog_bath, bijvoorbeeld door spelenderwijs een balletje in het water te gooien, maar nog beter is om de hond thuis even onder de douche te zetten. Dit hoeft niet direct een complete wasbeurt te betekenen, het is ook al voldoende als de pup even nat wordt gesproeid en zo went aan water op het lichaam en de kop.

Laat uw hond wennen aan “salon geluiden”, hieronder wordt verstaan het geluid van de waterblazer (klinkt als een stofzuiger) en de tondeuse. Maak van het stofzuigen geen spelletje of beangstigend iets, negeer uw hond en beloon hem zo af en toe als hij rustig blijft. De tondeuse kunt u aanzetten (niet de scheerkop kant gebruiken!), laat uw pup even snuffelen en de tondeuse bekijken. Probeer hem daarna (met de onderkant) rustig tegen het lichaam op verschillende plekken te houden, zodat de pup went aan de trilling op het lichaam in combinatie met het geluid. Mocht dat goed gaan kunt u ook eens proberen de föhn (op koude en zachte stand) tegen het lichaam te houden. Zorg hierbij ervoor dat de lucht niet op het koppie van de pup komt, maar richt de luchtstraal richting de staart en doe alleen de rug en eventueel pootjes.

Het is toch fijn als uw hond zijn leven lang zonder stress naar de salon gaat?

Trimsalon AlstuBlaft biedt 2 puppy beurtjes aan voor 3 tot 5 maanden:

De kleine puppy behandeling wat inhoudt dat uw pup went aan de tafel, het borstelen en kammen en het nageltjes knippen, voetjes uitknippen/scheren, oogjes vrij van haar maken en de oren uitplukken/knippen en eventueel schoonmaken.

Bij de grote puppy behandeling komt hier wassen en drogen bij.puppy-in-de-trimsalon

Zeker het drogen met de waterblazer is spannend voor veel honden omdat hier thuis niet goed op te oefenen is (tenzij u een waterblazer heeft) en het iets “compleet nieuws” is voor veel honden. Daarom raad ik altijd aan om de grote puppy beurt te nemen.

Het daadwerkelijke knippen en scheren komt de beurt daarna, een pup heeft een concentratieboog van ongeveer 20-40 minuten wat betekend dat deze puppy beurtjes al erg vermoeiend zijn voor uw pup. Laat hem maar even bekomen van dit grote avontuur en dan weet hij de volgende keer dat de trimsalon helemaal niet zo eng is!