Overmatig verharen/verstoorde vacht

©Trimsalon AlstuBlaft

De meeste honden verharen enkel in voor- en najaar sterk. In deze periode is het van belang uw hond een handje te helpen met de borstel, of een goede ontwol behandeling te laten doen in de trimsalon.

DonBoSilhouetPNG

Sommige honden die enkel in het voor- en najaar horen te ruien, ruien het hele jaar door. Hier is duidelijk het normale rui proces ontregelt.

Het overmatig verharen wordt meestal veroorzaakt doordat men structureel te hard en te lang is gaan borstelen, vaak met verkeerd materiaal. Door dit te doen haalt u niet alleen haar weg wat al los zit, maar ook goede en gezonde haren. Sommige borstels snijden zelfs het haar af.

Een haar wordt gemaakt door een haarknopje. Deze haarknop heeft precies genoeg energie om 1 kwalitatief goede haar te maken. Zodra de haar waarmee de haarknop bezig was voortijdig wordt uit getrokken, probeert hij toch nog een haar aan te maken met de overgebleven energiestoffen. Deze snel aangemaakte haar wordt ook wel “litteken haar” genoemd. Deze haren zijn doffer, vallen sneller uit en klitten sneller. Zodra de haarknop geen energie meer heeft, komt er een nieuwe haarknop voor in de plaats met voldoende energie voor een mooie, kwalitatief goede haar.

Wat kunt u doen om een gezonde vacht te herstellen?

Het beste is om zo min mogelijk, maar zo vaak als nodig te borstelen of kammen. Hou de klitgevoelige plaatsen bij. Klitgevoelige plaatsen zijn de oksels, liezen, broek, achter de oren en de plek waar de halsband of het tuig zit.

chin.naakthond
De Chinese naakthond heeft i.i.g. geen last van overmatig verharen

Tevens is een waterblazer een goed alternatief: hiermee blaast u alleen los zittende haren uit de vacht en zult u nooit vast zittende haren uit trekken. Bijkomend voordeel is dat u ook alle viezigheid zoals zand uit de vacht blaast, waardoor u dit niet terug vind in huis.

Trimsalon AlstuBlaft werkt met de vacht vriendelijke “was en blaas” ontwol methode. Door specifieke producten te gebruiken en deze goed in te laten weken in bad, zal los en twijfelend haar vanzelf uit de vacht komen tijdens het drogen met de waterblazer.

Vraagt u ook gerust naar een geschikt behandelplan aan uw trimsalon!

23-9-2015
WEES WIJS MET WOL
door Jet Bijen, Praktijk voor Huid en Vacht, Wandeldreef 4, 4527 BX Aardenburg
Docent bij Huisdier Kennis Instituut te Bunnik

Rondom dierendag zijn er bij diverse dieren- en tuinzaken en zelfs bij de Lidl zogenaamde Furminators of look-a-likes daarvan in de aanbieding. Doel van deze attributen, maar ook van andere ontwolharken en dichtbetande kammen is het uittrekken van de onderharen, ook wel wol genoemd. Echter dit ‘ontwollen’ kent zeer nadelige gevolgen. De genoemde gereedschappen verwoesten de ondervacht, dus jonge èn oude wolharen in één keer. De haarknopjes (‘haarfabriekjes’) die voor productie van wolharen zorgen moeten onmiddellijk aan de slag om nieuwe te maken, de huid- en vachtfunctie wordt zonder deze wolharen gestoord.

Men roept door de wol uit te trekken dus feitelijk een nieuwe verhaarcyclus op.
Daarom dit artikel met het hoe en waarom.

Wolharen komen in elke honden- en kattenvacht voor en hebben essentiele functies.

1 ISOLATIE 》Ze vormen d m v vasthouden van lucht een ‘thermos’laag op de huid, om de lichaamstemperatuur op 38 ° of 39 °C te houden in koude of hete omstandigheden.
2 DISTRIBUTIE VAN VOEDING VOOR HUID EN HAAR 》 Wolharen zijn de transportladders voor talgvet en vocht, (de voeding voor huid en vacht), naar haren en huid.
3 BESCHERMING DEEL I 》ZON Ze vormen een dicht scherm tegen schadelijke UV-A en UV-B straling.
4 BESCHERMING DEEL II 》 MECHANISCHE SCHADE Bij passeren van takjes, prikkeldraad en bij bijvoorbeeld het zichzelf krabben i g v jeuk kunnen de, altijd losstaande wolharen zichzelf ‘offeren’ zodat de belangrijkere dekharen en de huid gespaard blijven. Vervanging van die wolharen is namelijk binnen zes weken gebeurd, op de dekharen moet nog veel langer gewacht worden.
5 VORMING EN HANDHAVING HUIDMILIEU 》De vacht en de huid samen vormen de leefomgeving van talrijke micro-organismen, de huidflora. Dit is een vredesleger van bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten die geen ruzie maken zolang ze maar in balans met elkaar zijn. De voor hen belangrijke chemische atmosfeer in hun leefomgeving wordt bestendigd door een intacte vacht, ‘het parapluutje’. Vallen er gaten in die vacht, en/of zelfs de huid dan kunnen foute individuën, zoals een ziekmakende bacterie of een schimmel, in dat defecte deel een infectie beginnen. Ook allergenen hebben meer kans een gevoelige huid te tergen als de vacht, de paraplu dus, een lekje heeft.

Bovenstaande dus de uitleg waarom wol onmisbaar is en zeker niet uitgetrokken moet worden. Hieronder drie illustraties, foto’s van mijn onmisbare schoolbordje.

Het eerste plaatje is een haarzakje waarin de dekhaar rood is ingetekend. De oudste en beschadigde wolharen zijn aan vervanging toe (blauw). De jonge, net ingegroeide wolharen zijn groen.
De vervanging gaat altijd gefaseerd, de wolharen zullen niet allemaal tegelijk de haarzakjes verlaten. Zo worden hiaten in de functies van de wolharen voorkomen.
In de tweede en de derde zie je schematische plaatjes van wat bij punt 5 is uitgelegd…De foute jongens overmeesteren het vredesleger, en vermeerderen zich onmiddelijk op veroverd gebied. Zo ontstaan bijvoorbeeld hotspots nadat een hond zichzelf beschadig door krabben.

Jet1 Jet2 Jet3