Invloed van castratie op de vacht

© Trimsalon AlstuBlaft

sheltie1

Iedere haar in de vacht heeft zijn eigen cyclus. Dat wil zeggen dat haarzakjes die naast elkaar liggen, een ander verhaarritme hebben dan de omliggende haren. Zo wordt er voorkomen dat er tijdens de rui kale plekken in de vacht komen. Bij castratie, het wegnemen van de geslachtsklieren, vervalt dit patroon. De haren gaan veel langer mee.

Het hangt van de lichtintensiteit af of de haarknop in staat is een nieuwe haar aan te maken, en hierbij de oude afstoot. De hypofyse geeft daar de benodigde hormonen voor af.

De zogenoemde “castraatvacht” krijgt geen signaal van de hypofyse om de haar te vervangen. Deze haren reageren dus niet op signalen van licht of hypofyse, maar vallen pas uit als de haar echt versleten is.

Met name half langharige vachten (bv. Spaniëls) en lang stokharen (bv. Newfoundlanders) hebben hier veel last van. Hun vacht lijkt explosief te groeien en niet meer spontaan uit te vallen.

Hieronder ziet u de cyclus van de haar (hier ziet u alleen de primaire haar om verwarring te voorkomen).

haarcyclus1

Hieronder ziet u de naast elkaar liggende haren in hun verschillende stadia

haarcyclus2

Met dank aan Jet Bijen-Veldhoen

Interessant weetje; teven worden ook gecastreerd in plaats van gesteriliseerd.
Het is in de volksmond een gewoonte geworden om te zeggen dat reuen gecastreerd worden en teven gesteriliseerd.
Het verschil zit hem niet in het geslacht van de hond, maar in het soort operatie dat wordt uitgevoerd.
Castreren is het verwijderen van de testikels bij de reu, en bij de teef het verwijderen van de eileiders en (een deel van) de baarmoeder.
Bij steriliseren worden de eileiders (teef) of de zaadleiders (reu) enkel onderbroken.
Als een teef gesteriliseerd wordt, zal zij alsnog loops worden (en dat is toch vaak 1 van de redenen dat eigenaren hun hond laten helpen).
Enkele voordelen van castratie bij de teef is onder andere dat zij niet meer loops wordt, geen schijnzwangerschap meer heeft en geen baarmoeder ontsteking kan krijgen. Tevens wordt de kans op ‘mama tumoren’ kleiner.
Een nadeel van castratie (voor beide geslachten) is dat de vacht kan veranderen.

Castratie