Borstelen en kammen

©Trimsalon AlstuBlaft

Hoe borstelt u uw hond het beste, of eigenlijk: hoe houdt u hem het beste uit de klit?borstelen en kammen

Er zijn veel borstels en kammen in omloop, en wat er dan gebeurd is dat een hoop eigenaren door de bomen het bos niet meer zien en zodoende verkeerd materiaal gebruiken.

Belangrijk is om goed de klitgevoelige gedeeltes te borstelen en na te kammen. Dit zijn de plekken achter de oren, de oksels, liezen en broek. En bij langharige honden (zoals de Shih-tzu en Poedel) ook rondom de voetjes.

Activet Groen borstel
Activet borstel

Gebruik altijd éérst een borstel alvorens te kammen.

Er zijn verschillende borstels te krijgen, zelf vind ik de Activet borstels erg fijn werken (zeker bij langharige vachten). Deze borstel is flexibel en heeft lange ijzeren pinnen waardoor hij tot op de huid komt, en niet alleen de bovenste laag borstelt. Klitten beginnen bij de huid, dus dat is het gedeelte dat u wilt borstelen. Zorg er wel voor dat u niet teveel druk op de borstel zet, dan is het mogelijk dat u de pinnen in de huid drukt wat pijnlijk is.

slicker
Universeel/Slicker

Dit wordt ook wel een ‘universeel borstel’ of ‘slicker’ genoemd. Ze zijn ook te verkrijgen zonder flexibel gedeelte.

 

 

Kammen doet u altijd na het borstelen om op klitten te controleren.

kamgroffijn
Grof/fijn kam

Hiervoor kunt u een grof/fijn kam gebruiken. De naam zegt het al: de ene helft is grof (veel ruimte tussen de tanden) en de andere helft fijn (weinig ruimte tussen de tanden). Er zijn verschillende versies van dit soort kammen te verkrijgen.

U begint altijd met de groffe kant. Bij langharige, dikke vachten (Berner Senner, Herders) is uw hond goed uitgeborsteld als u moeiteloos met de groffe kant door de vacht kan glijden.

De fijne kant gebruikt u altijd alleen om te controleren op klitten! Dat zijn de klitgevoelige plekken zoals achter de oren, oksels, liezen en broek.

GrofFijnkam
Grof/fijn kam

 

 

Mijn hond heeft een klit! Hoe haal ik die er uit?

U kunt de eerste paar tandjes van de kam gebruiken om de klit uit te pluizen. U zet de kam dan haaks op de klit. Begin hierbij altijd aan het uiteinde van de haren! Als u direct dicht bij de huid begint trekt u de klit strakker aan. Probeer tijdens het uitpluizen de pluk haar zo dicht mogelijk bij de huid vast te houden, zodat u niet teveel aan de huid trekt.

Ontklitter
Ontklitter

Tevens bestaan er ontklitters, dit zijn scherpe mesjes die u tussen de klit kan steken en hem zo open snijden. U werkt hierbij op dezelfde manier als met de kam; hou de pluk haar zo dicht mogelijk bij de huid vast en begin aan de uiteinden van de haren. U kunt de ontklitter er 1 of 2 keer doorheen halen, en vervolgens controleren met de kam of u de klit er uit kunt halen.

 

De Furminator (en imitators) wordt voor alle vachten afgeraden!

Deze kam wordt voornamelijk aangeraden bij (lang)stokharen (dikke, lange, dubbele vachten die 2x per jaar ruien b.v. Herders en Newfoundlanders) om de onderwol te verwijderen. Deze kam haalt inderdaad veel losse, oude ondervacht er uit, maar ook gezonde, vaste haren!geenfuminator

Ondervacht zit altijd losser dan de bovenvacht, zodat deze kan worden op-geofferd als dat nodig is. Denkt er bijvoorbeeld aan dat uw hond onder prikkeldraad door loopt, waarna er een pluk ondervacht aan hangt. Of na een ruwe stoeipartij met zijn maatje, waarbij ze elkaar in de vacht happen vliegen de plukken ondervacht soms ook om de oren. Deze opoffering van de ondervacht is om huid en bovenvacht te beschermen.

Deze kam kan niet selecteren welke haren er daadwerkelijk uit moeten (de losse haren), of welke haren er zeker nog niet uit moeten (de gezonde haren die nog vast zitten).

Tevens snijd deze borstel de vacht af. Als er lang genoeg met deze kam gekamd wordt, wordt de vacht zeer lelijk en verliest de ondervacht zijn isolerende functie. Ook kunt u de hond op deze wijze in permanente rui brengen doordat er voor alle gezonde uitgetrokken haren litteken haren terug komen, die sneller uitvallen en klitten. (Meer informatie hier over vind u bij de andere artikelen). En wat als ruwharen met deze kam gekamd worden? Dat kan hetzelfde effect als scheren en knippen hebben! De vacht wordt zacht en veranderd van kleur.

De enige manier om alléén de losse, oude haren er uit te krijgen is met een waterblazer. Door voorafgaand te wassen met specifieke producten laten de oude haren goed los en worden de nieuwe, gezonde haren gespaard. Timsalon AlstuBlaft werkt het liefst met deze “was en blaas” methode voor honden in de rui, om bovengenoemde redenen.

Als kers op de taart kunt u voor uw hond een zwijnenhaar borstel gebruiken.Zwijnenhaar

Deze borstel trekt stof en vuil aan. Tevens verspreid deze borstel het talg over de haren, waardoor hij gaat glimmen als een spiegel!

Uiteraard zijn er nog veel meer borstels en kammen op de markt, maar dit zijn de meest gebruikte basis borstels en kammen. U kunt altijd aan uw trimmer vragen welke borstel of kam u nodig heeft voor uw hond.